Vous trouverez ci-dessous une partie de la collection spéciale de cartes anciennes, de plans de ville, de vues topographiques, de globes, d’atlas et de livres géographiques. Si vous ne trouvez pas ce que vous cherchez, vous pouvez nous fournir une recherche sans engagement.
Nous efforçons toujours de donner la description la plus minutieuse possible de la qualité de ce que nous offrons.
De plus, nous fournissons un certificat d’authenticité en standard avec votre achat.
Nous ne vendons que des objets originaux et à partir de l’heure indiquée.

.

Utrecht; "Trajectum"
Catégorie:
Nouveau, Plans de la ville
Prix:
€600,00
Situation géographique:
Pays-Bas
Titre:
"Trajectum"
Cartographe / éditeur:
Jacob Meyer, Georg Braun, Frans Hogenberg, Simon van den Neuvel (?)
Date:
1572
Technique:
Kopergravure
Dimensions:
33x48
Couleur:
Oudtijds gekleurd
Couleur:
Zeer goed. Verso: Latijnse tekst.
Description

Oudtijds gekleurde kopergravure in vogelvluchtperspectief van de stad, getekend door Jacob Meyer. Deze vroege kaart van de stad is verschenen in het eerste deel van de Civitates Orbis Terrarum, het zesdelige stedenboek van G. Braun en F. Hogenberg. Met het wapen van Holland linksboven (opmerkelijk foutief) en het wapen van de stad rechtsboven. Bijzonder hieraan is dat dit stadswapen deels blauw is ingekleurd in plaats van rood. Een fenomeen wat in die periode vaker voorkwam doordat de (doorgaans Hollandse) "afsetters" de codering van rood (keel, verticale strepen) en blauw (azuur, horizontale strepen) verwarden. 
De toelichting links en rechts onderaan verhaalt onder meer de volgende feiten: ‘Trajectum [Ultrajectum, Utrecht] is een beroemde oude bisschopsstad. Het wordt Trajectum genoemd omdat het aan de overzijde van de oude Rijn ligt. Men moet het niet verwarren met Trajectum Mosae [Maastricht]. 

Panier
Panier (0)