Welkom bij Edward Wells cartografisch antiquariaat
Cartografisch Antiquariaat
Meetwiel
 

Een ogenschijnlijk eenvoudig kaartje, een kopergravure van bijna 400 jaar oud. Een kaartje met een afmeting van 28*36 cm en vervaardigd door H.C. Gijger.

Een kaartje van Wallis, Zwitserland , gedateerd 1622 en omstreeks 1640 uitgegeven. Het vertelt de aanschouwer hoe een deel van de aarde is opgebouwd, waar zich de rivieren en de bergen bevinden. Het laat het onbekende zien, de andere zijde van de bergkam, de overzijde van de rivier.
Een kaartje welke de behoefte voldoet van de mens die de wereld wil ontdekken, die zijn horizon wil verbreden . Maar het is ook een kaartje dat de briljantheid van de maker samenvat. De wiskundige, geografische en cartografische expertise van deze kaartenmaker. Als men de moeite neemt om een dergelijk kaartje geografisch te refereren met behulp van een actueel satellietbeeld en hoogtemodel, dan ontdekt men al snel dat de kennis die men 400 jaar geleden bezat verbluffend is. Het kaartje getuigt namelijk van een enorme perfectie, zowel op de x en y-as als op de z-as (hoogtewaarden).
En dan te bedenken dat men slechts beperkte landmeetkundige hulpmiddelen bezat.
Zelfs de onnatuurlijke lichtinval uit het noord westen, af te leiden aan de schaduwstrepen aan de zuid oost hellingen van de bergkammen, is een techniek die heden ten dage nog steeds toegepast wordt. Dit met het doel een correcte visuele weergave te geven van de bergen en dalen.
Bijna 400 jaar oud! Fascinerend!

Deze fascinatie voor oude kaarten dreef ons ertoe om cartografisch antiquariaat Edward Wells op te richten. Edward Wells, een Engelse cartograaf uit omstreeks 1700. Een cartograaf en leermeester. Een cartograaf die iets wilde vertellen, die kennis over wilde brengen.

Zo streven wij ook na om onze bezoekers iets te vertellen bij een kaart. Alleen als een kaart om welke reden dan ook aanspreekt, heeft het waarde voor de liefhebber. Een kaart vertelt ook zoveel meer. Over het heersende wereldbeeld, het onbekende of juist het bekende, de ontdekkingsreizen, de wereldhandel, de heersende gebruiken, de politieke of militaire toestand en over nog zoveel meer aspecten. Of zoals een 17e eeuws Spaanse schrijver eens zei: reis de wereld over en ontdek deze, zonder te hoeven lijden aan kou, honger en dorst.

De kaartenliefhebbers die wij reeds ontvangen hebben zijn particuliere verzamelaars, mensen die een kaart als een blijvend waardevol object voor wanddecoratie hebben aangeschaft, onderzoekers als genealogen, particuliere en institutionele beleggers, conservatoren van musea en bedrijven die hun relaties een tijdloos geschenk willen geven.
Wij wensen u veel genoegen met het aanschouwen van de collectie op deze website en verwelkomen u graag in ons antiquariaat te Ermelo. Treft u niet waar u naar op zoek bent, dan kunt u ons vrijblijvend een zoekopdracht verstrekken.

Wij streven immer na een zo zorgvuldige mogelijke beschrijving te geven over de kwaliteit van wat wij aanbieden. Daarnaast leveren wij standaard een certificaat van authenticiteit bij uw aanschaf.
Wij verkopen namelijk uitsluitend originele en uit de aangegeven tijd vervaardigde kaarten.

Edward Wells


Cartografisch Antiquariaat Edward Wells is gespecialiseerd in de aankoop en verkoop van antieke landkaarten, stadsplattegronden, atlassen, topografische boeken en grafiek. De bijzondere collectie omvat de periode van de 15de tot en met de 19de eeuw. Wij richten ons uitsluitend op authentiek materiaal, vervaardigd en uitgegeven in de voornoemde periode.


 
 

{Home}  {Over}  {Voorwaarden}  {Contact}  {Links}

© 2005 edward-wells.nl