Welkom bij Edward Wells cartografisch antiquariaat
Cartographic Antiquarian
Meetwiel
 
Last update:
21-06-2019
GELDERLAND, Gelderland, 'Nouvelle Description du Duche de Gueldres Comprennant aussi Le Comte de Zutphen avecq Le Duche de Cleves, La Mayerie de Bois-Le Duc etc' - Edward Wells Cartografisch Antiquariaat
Order or additional info | Share | < Previous  Next > | Back to previous page
GELDERLAND - Gelderland, "Nouvelle Description du Duche de Gueldres Comprennant aussi Le Comte de Zutphen avecq Le Duche de Cleves, La Mayerie de Bois-Le Duc etc" - Johannes Covens, Cornelis Mortier 3692: Gelderland, "Nouvelle Description du Duche de Gueldres Comprennant aussi Le Comte de Zutphen avecq Le Duche de Cleves, La Mayerie de Bois-Le Duc etc", Johannes Covens, Cornelis Mortier, 1728

Technique: Kopergravure
Size in cm.: 82*89
Colouring: Handgekleurd
Condition: Goed. In segmenten op linnen geplakt. Gradenverdeling in rand ontbreekt. Enkele oude annotaties in inkt en onderstrepingen van oorden. Stempel in de Zuiderzee.
Price: Sold

View in full size
Oude landkaarten Gelderland # Zeldzaam. Zeer groot formaat kaart van het Hertogdom Gelderland met een deel van Brabant en Utrecht. Titel rechtsboven in cartouche met de wapens van Kleve, Gelderland, Zutphen en De Meierij van Den Bosch. Aan weerszijden zinnebeeldige figuren. Hier in de vierde staat met de namen van Covens en Mortier en zonder de naam van Visscher. Met aanduiding van de Franse routes en legerplaatsen ten tijde van de inval onder Louis XIV (1672), legenda rechts op de kaart. Deze in segmenten gesneden en op linnen geplakte kaart is te velde gebruikt. De in blauw aangegeven gebieden duiden op de markering van waterlinies (en inundatiegebieden) ten behoeve van landsverdediging, inclusief het Zuiderfrontier. De Duitstalige annotaties op de kaart wijzen op een gebruik als planningskaart op stafniveau ten tijde van de Slag bij Boxtel (14 / 15 september 1794; 1e coalitieoorlog). Zeer waarschijnlijk betreft het hier een kaart die gebruikt is door een officier van een grenadier compagnie van het 5e Infanterie Regiment Hannover. Dit regiment maakte samen met eenheden uit Hessen en uit Groot Brittaniƫ onderdeel uit van het coalitieleger. Dit leger stond onder bevel van de Brit Frederik August, Hertog van York en vocht tegen revolutionair Frankrijk.

Cartographic Antiquarian Edward Wells specialises in the purchase and sale of antique maps, city maps, atlases, topographical books and charts. We focus exclusively on authentic material, created and published during the period encompassing the 15th to the 19th century.


 
 

{Home}  {About}  {Conditions of Sale}  {Contact}  {Links}

© 2005 edward-wells.nl